agrinio365.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απλησίαστες οι τιμές στα ενοίκια- Το σχέδιο στεγαστικής πολιτικής για νέους το 2024

Κοινοποίηση

Απλησίαστες είναι οι τιμές στα ενοίκια στη χώρα, με τους νέους κυρίως, φοιτητές και εργαζόμενους, να βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς οι υπέρογκες αυξήσεις που ζητούν οι ιδιοκτήτες, κάνει εξαιρετικά δύσκολη την εύρεση κατοικίας και τους αποκλείει από το κέντρο των μεγάλων πόλεων.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα Στεγαστικής ΠολιτικήςΜαρίνα Στέφου, το πρόβλημα της στέγης είναι πανευρωπαϊκό, ενώ στην Ελλάδα αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη οικιστικού αποθέματος και στις υψηλές τιμές των ενοικίων, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με τη δέσμη των νέων προγραμμάτων θα ανοίξει το οικιστικό απόθεμα και σιγά σιγά οι τιμές θα βελτιωθούν.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω“, η κα Στέφου είπε ότι “Θα δοθεί πολύ άμεσα στη δημοσιότητα η Κοινή Υπουργική Απόφαση, και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Είναι ένα πρόγραμμα 50 εκατομμυρίων ευρώ, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων… υπάρχουν 700.000 κατοικίες σε όλη την επικράτεια και 200.000 κλειστές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη…θα επιδοτήσουμε την ανακαίνιση, ενώ θα δίνεται προκαταβολή” , προσθέτοντας ότι “υπάρχει μία βεντάλια που έχει ξεδιπλωθεί, είναι πολλά τα προγράμματα, είναι η πρώτη φορά που αποκτάμε στεγαστική πολιτική, η οποία συνδέεται όχι μόνο με το μεγάλο πρόβλημα στέγασης αλλά και με το δημογραφικό. Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για το δημογραφικό, θεωρεί καινοτομία τη σύνδεση του δημογραφικού με τη στεγαστική πολιτική”, τόνισε η κα Στέφου.

Η κα Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων Νέα Αριστερά, εστίασε στο θέμα των πλειστηριασμών , που, όπως είπε, πρέπει να σταματήσουν άμεσα. “Τα κύρια ζητήματα που έχει η νέα γενιά αυτή τη στιγμή είναι η μερική απασχόληση, στην οποία συνήθως βρίσκεται με χαμηλούς μισθούς που δεν της επιτρέπει να μπορέσει να έχει μία βασική κατοικία, παραμένοντας στα σπίτια των γονιών, και, από την άλλη, οι μισθοί είναι πάρα πολύ χαμηλοί, από τους χαμηλότερους της Ευρώπης, και παράλληλα και η αγοραστική δύναμη είναι πάρα πολύ χαμηλή… Μία νέα οικογένεια έχει σοβαρά ζητήματα εργασιακής επισφάλειας, χαμηλού εισοδήματος, ευέλικτης απασχόλησης και υπάρχουν τιμές ενοικίων που φτάνουν στον “Θεό”, χρειάζονται λοιπόν πολιτικές που να μπορούν να απαντήσουν επί της ουσίας, επισήμανε.

Όπως ανέφερε ο κ. Λεωνίδας Στολτίδηςβουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΚΚΕ, “το ζήτημα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και έχει αίτια την απελευθέρωση όλων των εμπλεκομένων στην οικονομία, τη δυνατότητα των επιχειρηματικών ομίλων να προβάλουν τα συμφέροντά τους και την κερδοφορία, χωρίς να δίνουν φράγκο για τις λαϊκές ανάγκες.”

Ο κ. Σπύρος Τσιρώνης, βουλευτής Αχαΐας ΝΙΚΗ, είπε ότι το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Πάτρα με τους φοιτητές, ενώ έκανε λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση λίγο πριν από τις ευρωεκλογές που δεν συνδέεται καθόλου με στρατηγική και πολιτική στέγασης… είναι πολυπαραγοντικό το θέμα για να λυθεί με ένα “Ανακαινίζω-Νοικιάζω”… έχει να κάνει με μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε ποσοστό 93% μεταξύ του 2007 και του 2016, με το κλείσιμο της στρόφιγγας των τραπεζών που δεν δίνουν δάνεια σε νέες οικογένειες για να αγοράσουν σπίτι, τα airbnb, τα 200.000 διαμερίσματα που έχουν πάρει οι τράπεζες και τα funds και τα έχουν αδιάθετα, περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα νέα ζευγάρια να πάρουν σπίτι και όλα αυτά ανεβάζουν και τα ενοίκια. “Με ασπιρίνες αντιμετωπίζεται ο πυρετός, η ασθένεια είναι πολύ μεγαλύτερη, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πρόληψη αλλά διαχείριση της καταστροφής”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιρώνης.

πηγη – www.ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Προκαταρκτική εξέταση για την καθυστέρηση της δίκης για τα επεισόδια στην Τούμπα το 2016

Επίδομα μητρότητας: Παροχή της ενίσχυσης μόνο στις μητέρες που δεν έχουν οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

The best-paid jobs you can get without a university degree

admin