Τα γήπεδα της Super League άνοιξαν και πάλι τις πύλες του με τους φιλάθλους, αρχής γενομένης από το Αγρίνιο με τον αγώνα Κυπέλλου Παναιτωλικός-Άρης, έστω με φίλους της γηπεδούχου ομάδας.
Η κυβέρνηση, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, σε επεισόδια με οπαδούς σε αγώνα βόλεϊ, είχε αποφασίσει την απαγόρευση εισόδου φιλάθλων στα γήπεδα των ομάδων της Super League.
Αναφερόμενος σε αυτή την εξέλιξη, ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και δικηγόρος Λάκης Συμεοφορίδης, είπε ότι στην ουσία δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, διότι αυτό που επιβλήθηκε με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, δεν ήταν ένα μέτρο που κρίθηκε αλλά τιμωρία επί δικαίων και αδίκων, με στοιχεία αντισυνταγματικότητας. “Οι υπαίτιοι και οι ανυπαίτιοι τιμωρήθηκαν το ίδιο, παραβιάστηκαν βασικές αρχές του Συντάγματος της χώρας μας, παραβιάστηκε η αρχή της αναλογικότητας”, τόνισε ο κ. Σημαιοφορίδης, δηλώνοντας απόλυτα αντίθετος στη γενίκευση των μέτρων με μία οριζόντια λύση. “Αυτή τη στιγμή ερχόμαστε να δώσουμε λύση στα προβλήματα με τον νόμο που ψηφίστηκε και επικύρωσε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου… Δεν ήταν ένα μέτρο που δοκιμάστηκε ήταν μία τιμωρία που δοκιμάστηκε. Πολλές φορές το σκοπούμενο αποτέλεσμα δεν έχει σχέση με τη μεθοδολογία που ακολουθείται. Υπάρχει θεωρητική προσέγγιση και όχι ρεαλισμός, ώστε ένα ζήτημα να αντιμετωπιστεί κάθετα και όχι οριζόντια. Δοκιμάστηκαν τα θέματα βίας; όχι διότι τα γήπεδα ήταν άδεια τι βία να έχουμε;”, ανέφερε.
Ο επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αχιλλέας Μαυρομάτης, επισήμανε το γεγονός ότι ” η κοινωνία σοκαρίστηκε από τα βίαια γεγονότα στον αθλητισμό, τα οποία συνέβησαν εκτός αγωνιστικών χώρων, ενδεχομένως συνδεόμενα με οπαδικά κίνητρα αλλά δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν έξω από το γενικότερο θέμα της έξαρσης βίας που υπάρχει στην κοινωνία μας, καθώς βλέπουμε γυναικοκτονίες, πατροκτονίες, παιδοκτονίες, κλπ”.
Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Γραβάνη, διευθυντή του ΑΣ Άρη, πρέπει να υπάρξουν τρεις παραδοχές. Η πρώτη είναι ότι μετά από ένα τραγικό γεγονός η κυβέρνηση έστω και οριζόντια έδρασε. Η δεύτερη είναι ότι το νομοσχέδιο πέρασε με ευρύτερη πλειοψηφία και η τρίτη ότι οι επαγγελματικές λίγκες, αυτές που “μάτωσαν” με το οικονομικό κόστος του κλεισίματος, αν δουν τις ανακοινώσεις μέχρι σήμερα, μάλλον προς τη θετική πλευρά βλέπουν το πώς ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο, ενώ, όπως φαίνεται, και η πλειοψηφία της κοινωνίας λέει ότι κάτι πρέπει να γίνει. “Οι νόμοι στην Ελλάδα είναι πολλοί και αυστηροί, έχουμε πρόβλημα στο Εφαρμοστικό δίκαιο. Έστω και τώρα όμως βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και υπάρχουν αδικίες μέσα στον αθλητικό νόμο. Εφαρμογή όμως με τέτοια οριζόντια και σκληρά μέτρα; θα τα δούμε στην πράξη”, κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Γραβάνης.